
6 mrt 2025
Na mijn studie Modevormgeving en Bedrijfsmanagement vond ik mijn weg in de HR-wereld, een job die ik nog steeds met veel passie uitoefen. Maar ergens bleef het kriebelen… Ik had nood aan een creatieve uitlaatklep. En zo ontstond Rietailor. Lees ook meer in het artikel in de Tielt-Wingse: Riet brengt eerbetoon aan overleden man met De Grote Kleine Olifant
In februari 2023 sloeg het noodlot toe voor de familie Vandijck-Thielens uit Tielt-Winge. Uit het niets werd bij jonge papa Niels acute leukemie vastgesteld. Amper tien maanden later overleed hij op 35-jarige leeftijd. Zijn echtgenote Riet probeert het verdriet nu om te buigen tot iets positiefs. Met De Grote Kleine Olifant brengt ze een mooi eerbetoon aan Niels.
“Niels was een man uit de duizend”, vertelt Riet. “Altijd goedgezind, altijd positief, zelfs toen hij ziek was. Een geduldige, liefdevolle papa ook voor ons zoontje, dat amper vier jaar was toen zijn papa stierf. Toch besliste ik heel snel dat ik niet in het verdriet zou blijven hangen, maar het moest omzetten in iets positiefs. Zoals Niels het ook gewild zou hebben.”
Riet besloot, naast haar job in HR, een bijberoep te starten als eerbetoon aan Niels. “Ik moet daarvoor teruggaan naar de begrafenis eind 2023”, vervolgt Riet. “Ik had aan onze vrienden gevraagd om iets voor te lezen op de uitvaart. Omdat ons zoontje nog zo jong was, besloten ze een zelfgeschreven verhaaltje voor te dragen over een ‘Grote Kleine Olifant’ die overlijdt. Heel symbolisch, want mijn man was olifantenverzorger in de zoo van Planckendael. De Grote Kleine Olifant, omdat een olifant van nature groot is, maar mijn man eerder klein van gestalte was. Later besloten ze het verhaal uit te breiden en er een echt kinderboek van te maken, met tekeningen van een vriendin.”
Maar ook Riet bleef niet stilzitten. “Ik besloot mijn eigen passie voor mode en Niels’ passie voor olifanten te combineren tot één nieuw doel: een eigen kledinglijn ontwerpen. Die kreeg dezelfde naam als het boek van de vrienden: De Grote Kleine Olifant. Ik ontwierp een logo, uiteraard met een olifantje, en ging aan de slag om een collectie uit te tekenen. Het werd een duurzame lijn van kleding en accessoires, gemaakt van biokatoen en geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Wat begon met enkele t-shirts en truien is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreidere collectie met sokken, mutsen en kledingpins.”
“Het maken van de kleding besteed ik uit, maar verder neem ik wel alles zelf in handen. Op die manier probeer ik een positief verhaal te brengen. Bijvoorbeeld door een leuk kaartje bij de bestelling te steken, of door een kleurrijke print te gebruiken. Mijn kleding moet mensen kracht geven, dat is de boodschap.”
Per verkocht item schenkt Riet ook een deel van de opbrengst aan een goed doel. “Ik heb er drie uitgekozen die Niels en mij nauw aan het hart lagen. Eén, de QIYO actie KMDA, een vaccinatieactie tegen het herpesvirus bij olifanten. Twee, het Jan Degraen Fonds. Dat sponsort onder andere een snoepkar in UZ Leuven. Het kan triviaal lijken, maar voor Niels, die een echte snoeper was, was de snoepkar een warm momentje tijdens zijn ziekte. En drie, het Leuven Kankerinstituut, voor het wetenschappelijke luik. Ik ben heel blij dat ik op 12 december 2024, exact een jaar na Niels’ overlijden, de eerste schenking heb kunnen doen aan deze drie doelen.”